Voortgang in de Warmtetransitie: Belangrijke ontwikkelingen Wet Collectieve Warmte

Bij Fakton Energy zijn we nauw betrokken bij de laatste ontwikkelingen rondom de Wet Collectieve Warmte (WCW). De recente kamerbrief van Minister Hermans geeft antwoord op belangrijke vragen en kondigt een nota van wijzigingen aan die van groot belang zijn voor de toekomst van warmtevoorziening in Nederland.

Een aantal inzichten uit de Kamerbrief

  1. Publiek Meerderheidsbelang blijft onderdeel van de Wcw
    • De kamerbrief benadrukt de noodzaak van een publiek meerderheidsbelang in warmtebedrijven. Dit is een cruciale stap om de publieke regie te versterken, wat uiteindelijk leidt tot betere bescherming van de verbruiker en een verhoogde leveringszekerheid. Ook de landsadvocaat concludeert dat het publiek meerderheidsaandeel in lijn ligt met EU-wetgeving en dat deze noodzaak voldoende is onderbouwd. Dit belang onderstreept de rol van gemeenten in het waarborgen van publieke belangen binnen de energiemarkt en nodigt uit om te zoeken naar publieke partners waarmee zij samen verder vormgeven aan de publieke warmtebedrijven.
    • Daarnaast kondigde Minister Hermans aan dat in een tweede nota van wijzigingen de minderheidsaandeelhouder betere bescherming geniet met betrekking tot besluiten over tarieven en investeringen in nieuwe netten.
  1. Betaalbare Tarieven door een tarieflimiet en een vereveningsfonds
    • Om de warmtetransitie op gang te brengen, is een aantrekkelijk aanbod nodig aan bewoners. Daarvoor moet warmte concurreren met de alternatieven die bewoners hebben. De overgang naar kostengebaseerde tariefregulering en instrumenten als het vereveningsfonds vormen een belangrijk onderdeel van de WCW maar borgen deze betaalbaarheid voor bewoners niet, hiervoor is aanvullend instrumentarium nodig waar besluitvorming nog voor moet plaatsvinden. Om te zorgen dat de betaalbaarheid geborgd blijft, voert het kabinet de kostengebaseerde tariefregulering gefaseerd in en een overgang naar een volgende fase stelt zij voor aan de Eerste en Tweede Kamer.
    • In de aangekondigde nota van wijzigingen zegt de Minister toe dat de autoriteit consument en markt de gestandaardiseerde activawaarde (GAW) versnelt vaststelt en dat het Rijk het instrumentarium uitbreidt bij een faillissement van een aangewezen warmtebedrijf. Beide om meer zekerheden te bieden in de warmtemarkt.
  1. Opschaling in de Warmteketen
    • Met de oprichting en opschaling van publieke warmtebedrijven door gemeenten en provincies, wordt een solide basis gelegd voor de toekomstige warmtevoorziening. Deze beweging is van groot belang om de ambitieuze doelen van de warmtetransitie te realiseren, waarbij innovatie en samenwerking centraal staan.
    • Om deze opschaling naar een regionale scope te bevorderen kondigt de minister aan dat de samenwerking met de nationale deelneming alleen mogelijk is voor regionale warmtebedrijven of bedrijven die daar naartoe groeien.


Een Veranderend Landschap

De WCW biedt een nieuw kader dat vraagt om een zorgvuldige en strategische benadering. Bij Fakton Energy begrijpen we de nuances van deze regelgeving en zijn we klaar om partijen te ondersteunen bij het navigeren door deze transities. Laten we samen de kansen grijpen die deze veranderingen bieden en werken aan een duurzame energie toekomst.

In april komt er een update van de minister over het flankerend beleid dat raakt aan het wetsvoorstel. De planning is nog steeds inwerkingtreding in 2026. Hier houden wij jullie natuurlijk over op de hoogte!