Gastcollege Financiële Haalbaarheid voor 250 TU Delft studenten.
Winkelcentra worstelen met teruglopende bezoekers en de impact van online shopping is voelbaar. Gemeenten en eigenaren staan voor een flinke opgave: hoe ga je leegstand tegen en breng je partijen bij elkaar om te komen tot een compact, aantrekkelijk winkelcentrum?
Wie een winkelcentrum succesvol wilt aanpakken, moet zich af vragen wat de toekomstige functie is van het winkelcentrum in relatie tot omliggende winkelgebied. Met de komst van online shopping is de regiofunctie van een winkelcentrum namelijk sterk verminderd. Wie van ver moet komen, bestelt liever online. Voor de dagelijkse boodschappen, kiest men voor het wijkwinkelcentrum om de hoek. En wie een dagje wilt shoppen, rijdt net zo makkelijk naar een fashion outlet, of pakt de trein naar de grote stad.
De relevantie van relatief grote, succesvolle winkelcentra is daarmee niet langer vanzelfsprekend. Het is noodzakelijk om een nieuwe, sterke positionering te bepalen voor deze locaties. Deze positionering moet in gezamenlijkheid worden bepaald: wie is de beoogd consument? En wat verwacht hij hier te vinden? Welke sterke punten kent de locatie en wordt dit verder versterkt? Wees daarbij realistisch en creatief.
Voor het vaststellen van de gewenste positionering en richting vormt data de belangrijkste bron van informatie. Met behulp van data wordt bepaald wat de huidige en gewenste bezoeker is van het centrum, welke inwoners in het gebied wonen en wat hun bestedingspatroon is. Data kan de mismatch tussen de behoefte in de buurt en aanwezige functies blootleggen. Vervolgens wordt deze data vertaald naar een innovatief en verbreed programma. Functies als woningbouw, horeca en leisure kunnen worden toegevoegd.
Op basis van de data, positionering en programmering stellen partijen een plan op voor het winkelcentrum. Vaak wordt het winkelcentrum compacter en komen er minder retailmeters terug na transformatie. Door het toevoegen van andere functies ontstaat er een mogelijkheid om te investeren in de uitstraling van het bestaande vastgoed en de openbare ruimte.
Mede door de coronacrisis en daarmee toegenomen zorgen over het behoud van winkels- en horecazaken in het centrum, staat vernieuwing van winkel- en stadscentra bovenaan de politieke agenda. Alleen centra met een sterke identiteit blijven in de toekomst voldoende bezoekers trekken waarmee deze centra financieel gezond en kwalitatief hoogwaardig blijven. Een op data gebaseerde positionering waarin de identiteit van deze centra wordt vastgesteld vormt de noodzakelijke eerste stap op weg naar een vernieuwd, levendig winkelcentrum.
Jasper Buijnsters, Senior Consultant – Fakton Consultancy
Bart Dankers, Ontwikkelaar – Fakton Development