Netcongestie op bedrijventerreinen

Netcongestie zet ontwikkelingen van bedrijventerreinen op slot. Hoe zorgen we ervoor dat verduurzamings-, uitbreidings- en nieuwbouwprojecten doorgang kunnen vinden? In deze training leer je hoe je samen met de belangrijkste stakeholders tot concreet handelingsperspectief komt.

Netcongestie zorgt ervoor dat verduurzaming, uitbreiding en nieuwbouw van bedrijven op bedrijventerreinen tot zeker 2030 niet mogelijk is. Tenzij we innovatieve energieoplossingen toepassen. In deze training leer je hoe je samen met de belangrijkste stakeholders tot oplossingen komt. Je ontwikkelt een handelingsperspectief dat technisch, juridisch en economisch houdbaar is.

Het stroomnet raakt vol, netbeheerders hebben geen extra capaciteit en weigeren nieuwe aansluitingen, zon op daken biedt geen uitkomst meer en nieuwbouwprojecten vallen stil. Voor bedrijven die willen verduurzamen, uitbreiden of elektrificeren betekent dit een rem op economische groei en een slechtere concurrentiepositie in de markt. Dit raakt letterlijk de B.V. Nederland.

Netcongestie ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan het aanbod op bepaalde momenten, wat leidt tot overbelasting van het elektriciteitsnet. De problematiek rondom netcongestie is nauw verbonden met de energietransitie en de vigerende wet- en regelgeving. Er zijn diverse (technische) oplossingen zoals het gebruik van batterijen, lokale energieopwekking en het toepassen van energy hubs waarbij energiestromen integraal aan elkaar zijn verbonden. Maar hoe organiseer je dat?

Tijdens de ééndaagse training ‘Netcongestie op bedrijventerreinen’ gaan we in op deze en andere vragen: Zijn individuele oplossingen de beste route? Moeten buren samenwerken? Of ligt de sleutel in een aanpak op een hoger schaalniveau? We geven u inzicht in het individuele en collectieve handelingsperspectief.

Voor wie?

Ben jij werkzaam op het snijvlak van vastgoed en energie en zoek jij handvatten om projecten op bedrijventerreinen van de grond te krijgen, ondanks netcongestie? Dan is deze training iets voor jou.

De training is zowel relevant voor publieke partijen (provincies, gemeenten of RES-regio’s) als private partijen (eindgebruikers, beleggers of ontwikkelaars) die actief zijn op bedrijventerreinen.

Om de training met concrete handelingsperspectieven af te ronden, is basiskennis over energie essentieel. Beschik je nog niet over deze kennis? In de online leeromgeving vind je materiaal waarmee je deze basiskennis kunt opdoen.

Leerdoelen

Na het afronden van deze Intensive heb je inzicht in oplossingen die juridisch, technisch en economisch houdbaar zijn. Je krijgt concrete handvatten voor een integrale benadering van netcongestie op bedrijventerreinen. Na het afronden van deze training:

  • Weet je wie de belangrijkste stakeholders zijn en wat hun rol is binnen het netcongestievraagstuk;
  • Heb je een overzicht van de belangrijke technische oplossingen;
  • Ken je de belangrijkste juridische kaders;
  • Heb je inzicht in de economische haalbaarheid;
  • Ken je de principes van ESCO’s, flexibele energiecontracten en een groeps-transportovereenkomst (Groeps-TO);
  • Weet je hoe je een passende governance-structuur opzet;
  • Heb je handvatten voor een concreet stappenplan om je projecten te realiseren.

Opzet programma

Voor deze training is plaats voor maximaal 12 deelnemers, zodat iedereen voldoende persoonlijke begeleiding krijgt. Ter voorbereiding ontvangt elke deelnemer via de online leeromgeving toegang tot basistheorie en achtergrondinformatie.

De Fakton Intensive vindt plaats op het kantoor van Fakton in het WTC in Rotterdam. Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Tijdens de trainingsdag worden zowel technische, juridische als financiële onderwerpen behandeld. De nadruk van de training ligt echter op het governancevraagstuk: de technische oplossingen zijn er maar hoe organiseer je dit nu?

Indeling programma

Tijdens de training worden zowel het individuele als het collectieve handelingsperspectief behandeld. Je gaat zelf aan de slag met mogelijke governance modellen, het verenigen van stakeholderbelangen en het structureren van de businesscase. De volgende thema’s komen gedurende de ééndaagse training aan bod:​

  • Inleiding: Wat is netcongestie?
    • Hoe ontstaat netcongestie?
    • De huidige situatie en het toekomstperspectief op lokaal, regionaal en landelijk niveau.
    • Wie zijn de stakeholders?
  • Probleemstelling: Welke uitdagingen zien we?
    • Ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen
      • Casestudy: Nijmegen
    • Uitbreiding en verduurzaming van bestaande terreinen
      • Casestudy: Den Haag
  • Oplossingen: Welke technische oplossingen, juridische borging en governance modellen vormen de oplossing? En wat is de economische haalbaarheid?
    • Individuele oplossingen: opwekking, opslag/batterij en EMS
    • Collectieve oplossingen: Groeps-TO en ESCO
  • Aanpak: Hoe kom je tot een stappenplan voor implementatie?
    • Wat: het kiezen van de oplossing
    • Met wie: relevante stakeholders
    • Wanneer: proces en tijdspad

Docenten

Benny Roelse, Director Fakton Energy
Michiel van Dam, Senior Consultant Fakton Energy

Data en investering

Data: 2 april 2025 en 2 oktober 2025
Investering: € 1.000,- ex BTW

Schrijf je in
Bevlogen en betrokken

Docenten

Bevlogen in hun werk en als geen ander in staat om de soms ingewikkelde materie te vertalen naar interessante en begrijpbare trainingen. Onze docenten zijn allen, vaak al jarenlang, werkzaam in de advies en management praktijk van Fakton.

Benny Roelse

Director Fakton Energy
Ga naar LinkedIn

Michiel van Dam

Senior Consultant Fakton Energy
Ga naar LinkedIn

Inschrijven of meer informatie over deze Intensive?

Neem contact op met Léon van der Wal per e-mail academy@fakton.com of per telefoon +31 (0)6 25 63 93 56.