Adequate financiële regie vormt de kern van succesvolle gebiedsontwikkelingen. Het structureren, toetsen en opstellen van een solide businesscase is essentieel om de haalbaarheid van projecten te waarborgen. Een transparante en goed onderbouwde businesscase biedt niet alleen inzicht in investeringen, kosten en opbrengsten, maar fungeert ook als een krachtig communicatiemiddel tussen betrokken partijen.
Wij ondersteunen publieke en private opdrachtgevers bij het doorrekenen van kosten en opbrengsten over de tijd, met oog voor de lange termijn en de bredere impact van gebiedsontwikkeling. Dit omvat ook het meenemen van sociaal-maatschappelijke en zorggerelateerde kosten en opbrengsten in onze analyses. Dit doen wij in de volgende vormen en smaken:
- Doorrekenen van globale financiële haalbaarheidsstudies voor gebiedsontwikkeling en gemeente-brede investeringsopgaven;
- Het opstellen en toetsen van (second opinion) businesscases en grondexploitaties voor markt en overheid;
- Risico-analyses en optimalisatiestudies voor gebiedsontwikkeling;
- Mediation bij vastgelopen onderhandelingstrajecten tussen markt en overheid;
- Ondersteunen van gemeenten bij de tot stand koming van aanvragen voor uiteenlopende subsidie-trajecten;
- Planeconomische ondersteuning aan gemeenten;
- Inzicht geven in de sociaal-maatschappelijke effecten van een ontwikkeling.
Sinds de oprichting van Fakton in 1981 vormt het opstellen van businesscases de basis van ons werk. Onze expertise op het gebied van financiën en procesmanagement stelt ons in staat om duurzame, transparante en toekomstbestendige businesscases te ontwikkelen. Innovatie speelt hierin een belangrijke rol: wij verdiepen en verbreden het rekenwerk door nieuwe methodieken te integreren en verder te kijken dan de gebruikelijke financiële rekenwijze. Ons doel is om niet alleen de financiële haalbaarheid te optimaliseren, maar ook de maatschappelijke waarde van gebiedsontwikkelingen te maximaliseren.