Salderingsonderzoek voor het Ministerie van EZK

Fakton Energy’s onderzoek voor EZK onthult de minimale impact van de afbouw van de salderingsregeling op het financiële resultaat voor sociale verhuurders in de huursector. Door de afbouw zakt het projectrendement niet onder de gestelde norm van 4% in het basisscenario. Bovendien biedt het inzicht in maatregelen die sociale verhuurders kunnen implementeren om dit rendement te optimaliseren. Dit rapport levert cruciale inzichten voor het navigeren van de huursector door de energietransitie, waarbij de rol van zonne-energie centraal staat.

In juli 2023 heeft Fakton Energy een belangrijk onderzoek afgerond naar de effecten van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers, specifiek gericht op de huursector. Dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), biedt een grondige analyse van hoe de afbouw van de salderingsregeling het financiële resultaat voor sociale verhuurders en hun huurders beïnvloedt, waarbij zowel het basisscenario als diverse gevoeligheden in detail zijn onderzocht.

De belangrijkste bevinding van het rapport is dat de afbouw van de salderingsregeling, zelfs met de reductie van het maximaal te salderen aandeel van 100% in 2023 naar 64% in 2025 en een verdere afname met 9% per jaar vanaf 2027, niet resulteert in een significante daling van het projectrendement voor investeringen in zonnepanelen op huurwoningen. Het onderzoek toont aan dat in het basisscenario het projectrendement voor de verhuurder bij investeringen tussen 2023 en 2034 in alle jaren minimaal 9,0% bedraagt, ruim boven de gehanteerde ‘gezonde’ rendementseis van 4%.

Verder blijkt uit de gevoeligheidsanalyse dat de onderzochte variabelen, waaronder besparingsverdeling tussen verhuurder en huurder, energietarieven, en investeringskosten, het projectrendement voor zonnepanelen op huurwoningen niet onder de drempel van 4% laten zakken, met uitzondering van een scenario waarbij de besparingsverdeling gelijk is verdeeld tussen verhuurder en huurder.

Het rapport belicht ook hoe verhuurders invloed kunnen uitoefenen op het verhogen van het projectrendement door schaalvoordelen, gunstige besparingsverdeling en het informeren van huurders over optimaal verbruikspatroon. Dit biedt niet alleen inzicht in de financiële haalbaarheid van investeren in zonnepanelen binnen de huursector, maar ook praktische handvatten voor sociale verhuurders om proactief de transitie naar duurzamere energievoorzieningen te begeleiden.

Team
Benny Roelse
Director

Meer weten over dit onderwerp?