Fakton Energy onderzocht voor de gemeente Moerdijk de mogelijkheden voor de integratie van meerdere kernen in het warmtenet lopend van Attero naar Geertruidenberg. De studie evalueerde de levensvatbaarheid van deze expansie door verschillende tracévarianten en financiële scenario’s te analyseren met oog op Bijdrage Aansluitkosten, CO2-reductie, en de langetermijnimpact op woonlasten. De bevindingen benadrukken de complexe balans tussen kosten en participatie van particulieren. Fakton Energy stelt voor om via een gerichte aanpak de transitie naar duurzame warmtevoorziening in Moerdijk te faciliteren.
In een uitgebreide studie uitgevoerd door Fakton Energy, in samenwerking met Ennatuurlijk, is de potentie van het uitbreiden van een warmteleidingnetwerk door de gemeente Moerdijk grondig geanalyseerd. De focus lag op het verkennen van welke kernen binnen de gemeente kunnen worden geïntegreerd in het netwerk dat loopt van Attero naar Geertruidenberg, waarbij specifiek de kernen Moerdijk, Zevenbergen, Klundert, en Zevenbergschen Hoek zijn geëvalueerd. De studie onderzocht de haalbaarheid van diverse tracévarianten, gelet op verschillende factoren zoals lokale weerstand, wetgevingskaders, en optimale routes.
Kritische vraagstukken rond de realisatie van een warmtenetwerk werden belicht, waarbij de centrale vraagstelling focuste op de identificatie van dorpskernen waar een aansluiting op het warmtenet kansrijk is en wat de meest gunstige tracévariant zou zijn om een integrale en optimale businesscase voor alle inwoners te realiseren. Fakton Energy heeft een uitvoerige analyse uitgevoerd, kijkend naar Bijdrage Aansluitkosten (BAK), CO2-uitstoot, gevoeligheden in de business case, en de langetermijnimpact op woonlasten voor inwoners.
De conclusies van de studie onderstrepen de uitdagingen en kansen in de financiering en realisatie van het warmtenet in Moerdijk. Ondanks dat de potentie voor het aansluiten van de dorpskernen aanwezig is, blijkt uit de scenariostudies dat de haalbaarheid sterk afhangt van het percentage aangesloten particulieren en de strategie voor het vergroten van het aantal aansluitingen. De bevindingen tonen aan dat de BAK hoog is in alle scenario’s, wat de realisatie uitdagend maakt en een uitgebreide strategie vereist om de overgang te faciliteren. Fakton Energy adviseert een actieve samenwerking tussen alle stakeholders om tot een succesvolle implementatie te komen, waarbij ook gekeken wordt naar alternatieven zoals elektrische warmtepompen.