Fakton heeft een cruciale rol vervuld in de validatie van de kostenramingen voor isolatiemaatregelen in het aardbevingsgebied Groningen en Drenthe. In het rapport zijn de financiële en technische uitvoerbaarheid van deze plannen grondig onderzocht, met een focus op juistheid, volledigheid, en marktconformiteit van het onderliggende model en zijn aannames. Ondanks de complexiteit van het project, heeft Fakton’s expertise bijgedragen aan een beter inzicht in de uitdagingen en noodzakelijke aanpassingen voor het slagen van dit ambitieuze isolatie-initiatief.
Fakton heeft in februari 2024 een belangrijke bijdrage geleverd aan de validatie van de isolatieopgave voor het aardbevingsgebied in Groningen en Drenthe. Dit project focuste op de grootschalige isolatie-initiatieven gericht op het verbeteren van circa 40.000 woningen in de regio. Het voornaamste doel was de woningen niet alleen te versterken tegen bevingsschade maar ook te isoleren naar de standaard van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor naoorlogse woningen, ter bevordering van zowel leefbaarheid als duurzaamheid.
De noodzaak voor een gedegen subsidieverstrekking vanuit het Rijk aan de noordelijke gemeenten vereiste een zorgvuldige validatie van de geplande kosten. Fakton werd ingezet om een second opinion uit te voeren over de financiële ramingen bedoeld voor subsidieverstrekking, om zekerheid te bieden dat de benodigde isolatiekosten effectief konden worden gedragen door de aangeboden subsidie.
Faktons aanpak omvatte een grondige review van het investeringsmodel voor maatregel 29, evenals de gebruikte inputcijfers op hun juistheid, volledigheid, en marktconformiteit. De evaluatie richtte zich onder meer op het valideren van de werking van het rekenmodel, navolgbaarheid en robuustheid van de berekeningen, en de aannames achter de specificatie van verschillende woningtypes en bouwjaren.
Binnen de bevindingen werden specifieke aandachtspunten geïdentificeerd betreffende de algehele structuur van het model en de gebruikte methodologie, inclusief een kritische blik op het doorlinken van variabelen en de aannamegedreven keuzes voor woningtype en bouwjaren. Tevens werden project-specifieke opmerkingen gemaakt omtrent de adequaatheid van de gebruikte investeringsbedragen en de onderbouwing van de gemiddelde kosten voor ventilatieverbeteringen.