Verkenning rolneming gemeente Leidschendam-Voorburg in warmtebedrijf

Fakton Energy voerde in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg een diepgaand onderzoek uit naar de meest kansrijke rolnemingsmodellen voor een warmtenetproject in De Heuvel-/Amstelwijk. Het advies om verder te verkennen op basis van de Publiek Samen variant resulteerde in twee voorkeursmodellen, waarbij een rol voor HVC als enige eigenaar en een Joint Venture tussen Netverderen Dunea Warmte & Koude naar voren kwamen. Deze aanbevelingen bieden de gemeente concrete handvatten voor een succesvolle realisatie van het duurzame warmtenetproject.

Vraagstuk: Fakton Energy heeft in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg onderzoek gedaan naar het meest kansrijke rolnemingsmodel voor de realisatie van een warmtenetproject in De Heuvel-/Amstelwijk. Het doel was om de gemeente te adviseren over haar rol en samenwerkingsmodellen bij dit duurzame warmtenetproject.

Proces: Het onderzoek richtte zich op de Publiek Samen variant, waarbij de gemeente samenwerkt met publieke of private partijen in een warmtebedrijf. Fakton Energy analyseerde mogelijke rolnemingsmodellen onder Publiek Samen, voerde interviews met potentiƫle partners en schetste de kaders van de nieuwe Wet Collectieve Warmtevoorziening.

Resultaat: Na grondige analyse zijn twee voorkeursrolnemingsmodellen naar voren gekomen: 1. Een model waarin HVC als enige eigenaar optreedt van de project BV voor het warmtenet; 2. Een model van een Joint Venture tussen Netverder en Dunea Warmte & Koude. Fakton Energy adviseert de gemeente Leidschendam-Voorburg om deze twee modellen verder te verkennen voor de realisatie van het warmtenetproject.

De samenwerking tussen Fakton Energy en de gemeente resulteerde in waardevolle inzichten en concrete aanbevelingen voor de gemeente om de juiste rol- en samenwerkingsmodellen te kiezen voor een succesvolle uitvoering van het warmtenetproject in De Heuvel-/Amstelwijk.

Team
Benny Roelse
Director

Meer weten over dit onderwerp?